27 March 2008

KochxBos GalleryKochxBos Gallery Amsterdam You are invited / u bent uitgenodigd,

Pepijn van den Nieuwendijk - Salon Printemps 2008
Monumentaal keramiek en olieverfschilderijen
Expositie: 29 maart tm 17 mei 2008
Opening 29 maart 16:00-19:00 uur

Welkom in de Kunstsalon van een Dame. Pepijn van den Nieuwendijk (alias Cirque de Pepin) omringt zijn nieuwste keramiekbeeld 'De Dame en haar dwerg' door kunstwerken, schilderijen en keramiek met een hang naar nostalgie en melancholie. Aan het beeld is veertien maanden gewerkt en rond de 400 kilogram klei verwerkt.
In de werken zien we bekende- en minder bekende personages, dieren, Kardinalen en intellectuelen opdraven. De Dodo bijvoorbeeld, als Messias terugkerend op aarde om te ontdekken dat de mens zelf verdwenen is. Het Zeeuws meisje in een allegorie op het verdwijnende landschap en op de verloren onschuld. Zware onderwerpen, maar gelukkig valt er ook nog te lachen in Pepijn's kunstkabinet van een Dame: gepassioneerde Kardinalen, lelijke intellectuelen en schattige blauwe vogeltjes.

DE DAME EN HAAR DWERG
In de 16e en 17e eeuw was het erg modieus in hogere adellijke kringen om dwergen als personeel te hebben. Zo'n kleine 'personal assistant' gaf een 'groot aanzien'. Een schilderij van Rubens waarop een adellijke Veronese dame zich met haar dwerg liet portretteren inspireerde Van Den Nieuwendijk tot dit monumentale werk. Zoals veel van Van Den Nieuwendijks kunstwerken toont dit kunstwerk ons het spel van de passie, macht en het belang van goud tegenover onze zwakte, onmacht en angst.

Pepijn van den Nieuwendijk (1970) woont in Den Haag waar hij aan monumentale keramieken beelden en olieverfschilderijen werkt.
Zijn inspiratie vindt hij bij Victoriaanse kunst zoals het werk van de Symbolisten Arnold Böcklin en Viktor Vasnetsov, oude natuurhistorische boeken, Katholieke devotieprenten en het werk van The Arts and Crafts movement van William Morris. Ook is Van den Nieuwendijk een groot liefhebber van hedendaagse underground- en mainstream kunstvormen als strips, illustraties en animatiefilms.
Na de opleiding aan de Koninklijke Academie te Den Haag volgen exposities bij o.a. Showroom MAMA, De Kunsthal, Pulchri, GasUnie en diverse Beeldentuinen.

Het beeld 'De dame en haar dwerg' zal voor het eerst te zien zijn bij KochxBos Gallery te Amsterdam vanaf 29 maart 2008.

(English)
Pepijn van den Nieuwendijk (1970) lives in The Hague, The Netherlands where he works on (monumental) three-dimensional ceramic objects and oil paintings.
His inspiration largely comes from Victorian artists like the Symbolists Arnold Böcklin and Viktor Vasnetsov, Catholic devotion cards and works of the The Arts and Crafts movement of William Morris. Van den Nieuwendijk is also a great admirer of temporary underground- en mainstream art-forms such as comics, illustrations en animation movies.
After his graduation at the Royal Academy of Fine Arts, The Hague he exhibited at Showroom MAMA,
De Kunsthal, Pulchri, GasUnie and several Sculpture gardens.

http://kochxbos.nl/13_pvdn_mrt2008/catalogue_preview/


No comments: